Taide ja kulttuuri

Luonnosta kumpuavaa kulttuuria

Vuonna 1993 annetun Kuusamon ympäristöjulistuksen sanoin "luonto on ollut kuusamolaisille aina kaikkinaisen henkisen ja aineellisen hyvinvoinnin sekä virkistyksen lähde. Luonto on muovannut kuusamolaisen kulttuurin omaperäiseksi ja omavaraiseksi sekä kuusamolaisen ihmisen yritteliääksi ja työteliääksi. Niin kuin Kuusamo on erilaisten luontotyyppien kohtaamispaikka, on se aina ollut myös erilaisten kulttuurien kohtaamispaikka."

Ruka-Kuusamon kulttuuritarjonnan sydän on itseoikeutetusti Kuusamon keskustassa sijaitseva Kuusamotalo, jonka toiminnasta ja kulttuuritarjonnan kehittämisestä vastaa Kuusamon Kulttuuritoimi. Rukalla taidetarjonnasta vastaa Taidemaa Metsähinen.

Kuusamon Arktinen Residenssi

Kuusamo-opiston tiloissa toimiva Kuusamon Arktinen Residenssikeskus tarjoaamonipuolisen työskentely-ympäristön taiteilijoille, tutkijoille ja luontokuvaajille. Residenssin toiminnan pilotointi on osa Kripa-hanketta.

Residenssin ensimmäinen kuratoitu residenssitaiteilija on Jussi TwoSeven, katutaidetaustainen kuvataiteilija, joka on myös yksi maamme tunnetuimpia muraalitaiteilijoita. Jussin iso muraaliteos on nähtävillä FIS-rinteen sillan alla, kävelyetäisyydellä Rukan kylästä. Sillan näkee Ravintola Pisteen rinteiden puoleiselta sivulta, kun katsoo Village-2-Valley -gondolin kulkusuuntaan. Huomioi, että Ruka Bike Parkin reitti kulkee sillan alta, liikuthan pyöräilijöitä varoen.

Jussi Two Sevenin muraali, Ruka-Kuusamo

Kesäteatteria ja tapahtumia

Kuusamossa toimii aktiivinen kesäteatteri upealla paikalla Kuusamojärven rannalla.
Alueen taide- ja kulttuuritapahtumia on koottu tapahtumakalenteriin. Tervetuloa tutustumaan!

Perinnemaisema osana kulttuuria

Kuusamolaista kulttuuriperintöä on pyritty säilyttämään myös vanhojen rakennusten muodossa. Kuusamon kotiseutumuseon lisäksi perinteisiä rakennuksia pääsee ihastelemaan Iisakin TalossaIsokenkäisten Klubilla, Pohjolan Pirtillä ja Pohjolan Kievarilla. Entisaikojen ihmisten muokkaamaa tulvaniittyjen maisemaa löytyy Oulankajoen varresta. 

Kuusamon keskustasta Kuusamojärven rannalta löytyy Kuusamon historiaa jääkaudesta sota-aikaan esittelevä Historiapolku. Kuusamon keskustan eteläpuolella Lahtela-Vanttaja polun varrella on kohteita Salpalinjan, kenttäradan ja tukinsiirtolaitoksen historiaan liittyen. Lisätietoja näistä ja alueen muistomerkeistä löytyy sivultamme Muut käyntikohteet. Kuusamon Kotiseutumuseon tarjontaa ja näyttelyitä on esitelty sivulla Näyttelyt.

Varaa elämys: 

Loading...