Olet täällä

+358 10 2710 500
safarihouse@rukapalvelu.fi
Rukankyläntie 13
93830
Rukatunturi

Kivakkatunturin patikointi, Paanajärven kansallispuisto (Venäjä)

LUONTO EI TUNNE RAJOJA

Oulangan ja Paanajärven kansallispuiston halkaisee Suomen ja Venäjän valtakunnanraja ja keskellä virtaa Oulankajoki. Puistopari kuuluu  Euroopan erämaakohteiden eliittiin. Puistot houkuttelevat kävijöitä, jotka  etsivät  laadukasta luontokokemusta, historiaa ja kulttuuria. Puistojen ja niiden kauneuden perustana on luonnon itsensä muovaama ympäristö, ja niiden monimuotoisuus heijastuu maisemien, elinymäristöjen ja lajien monipuolisuuteen. Oulangan ja Paanajärven kansallispuistojen alue on ainutlaatuinen luontokokonaisuus. Puistot ovat osa Fennoskandian vihreää vyöhykettä ja kuuluvat pohjoiseen havumetsävaltaiseen taigavyöhykkeeseen. Alueen lajirikkaus ja luontotyyppien runsaus ovat omaa luokkaansa. Puistojen huikean kauniit maisemat ja poikkeuksellinen luonnonrikkaus ovat kiehtoneet harrastajia, retkeilijöitä, ja tutkijoita jo yli vuosisadan ajan. Puistot ovat tehneet yhteistyötä perustamisesta lähtien vuodesta 1992.

ERÄMAA VAILLA VERTAA

Suurin osa laajasta Paanajärven erämaasta on täysin luonnontilassa. Itse Paanajärven ja Oulankajoen varrella on vanhan asutuksen raunioita. Lähellä rajaa on raja-aita ja siihen liittyvä tie. Muuten tämä on karhun, metsäpeuran ja ahman valtakuntaa. Talvella jokivarressa voi nähdä saukon ja suden jälkiä. Paanajärven kansallispuistossa asuu monia harvinaisia lintuja. Kotkan tapaa kaartelemassa valtakuntansa päällä. Itäisen taigan sinipyrstö laulaa rehevässä kuusikkolaaksossa ja pikkusirkku rämeen reunalla. Samoilla seuduilla kulkija saattaa törmätä pesäänsä pelottomasti puolustavaan lapinpöllöön. Tunturissa voi tavata myös tunturisopulin ja kiirunan. Jokien harjuskanta on hyvä. Osassa puiston järvissä asustaa myös nieriää. Kesäisin kuuluisa Oulangan taimenen kutureitti. Paanajärven harvinaiset lajit ovat peräisin jääkauden jälkeen jolloin järvi oli vielä Vienanmeren lahti.

LÄHDÖT,VARAUS JA TARJOUS

Räätälöimme ryhmällenne sopivan ohjelman.
Alla olevaan ohjelmaan ja lähtöihin voi osallistua ilman ryhmää yksittäisenä henkilönä.
 
RYHMÄVIISUMI
Ryhmäviisumia varten tarvitaan:
  • kopio passin kuvasivusta
  • 1 passikuva
  • matkavakuutustodistus
  • kodin ja työpaikan yhteystiedot

Tiedot tulee toimittaa Rukapalveluun neljä viikkoa ennen matkaa.
 

1. päivä  KIVAKKATUNTURIN PATIKOINTI

Rajanylitys Kuusamo Suoperän raja-asema, rajamuodollisuudet. Pääjärvelle saavuttaessa noudamme opastuskeskuksesta puiston luvat ja  syömme lounaan ja käymme retkieväsostoksilla.

Paanajärven Kansallispuistoon saavuttua lähdetään automatkan päätteeksi valloittamaan Kivakkatunturi. Patikoidaan Kivakkatunturille edestakainen matka 10 km, huipulla ihastellaan maisemia ja käydään seitakivellä. Nautimme retkieväät Kivakkatunturin maisemissa.
Majoittuminen mökkiin, sauna ja eräillallinen.

2. päivä LAIVAMATKA PAANAJÄRVELLÄ | MÄNTYKOSKI | RUSKEAKALLIO

Aamiaisen jälkeen lähdetään laivaristeilylle paikallisen oppaan johdolla ja tutustutaan Paanajärven nähtävyyksiin. Käydään Ruskekalliolla sekä Mäntykoskella maisemiin ja ympäristöön tutustuen sekä syödään Mäntykoskella maastolounas. Laivamatkan aikana näemme huikeita kansallispuiston maisemia ja vanhaa kuusamolaisten asuinseutua. Suomen Matkailuyhdistys julkaisi vuonna 1890 vihkosen, jossa silloista Kuusamon Paanajärveä mainostettiin yhtenä merkittävimmistä käyntikohteista silloisessa Suomessa.
 
Iltapäivällä tutustumme asutushistoriaan  Arolan tilalla kuusamolaishistoriaan ja Vartiolammen entisen karjalaiskylän historiaan. Patikointimahdollisuus Kivakkakokselle.
Reitin pituus suuntaansa 4,5 km.
Vaikeusaste: helppo-keskivaikea
Reitti auki: kesäkuu-syyskuu.
Varattava aika: 3 tuntia suuntaansa.
 
Mökillä: sauna ja eräillallinen

3. päivä PALUUPÄIVÄ

Aamiaisen jälkeen lähdetään kohti Pääjärveä, lounas ja matkamuisto-ostokset paikallisissa kaupoissa.  
Rajamuodollisuudet

Rajanylitys tapahtuu Kuusamo-Suoperän raja-aseman kautta.