Tervetuloa kokemaan Ruka 3.0

Talvikaudella 2018–2019 Rukan rinne-elämys mullistuu Suomen kattavimman Express-hissien verkoston myötä. Tunturin yli kulkeva Village2Valley maisemagondoli yhdistää kehittyvän Ruka Valleyn alueen saumattomasti nykyisen kävelykylän palveluihin. Eturinteille nousee tuliterä VillageExpress-tuolihissi sekä kokonaan uusi rinne. Kasvava Express-hissien verkosto tuo hiihtäjän ulottuville yli 20 rinnettä ja uudistusten myötä pystymme palvelemaan entistä kattavammin myös muita kuin laskettelevia asiakkaita, sillä sekä Village2Valley gondolihississä että VillageExpress-tuolihississä voivat matkustaa myös jalankulkijat sekä pyöräilijät, kaikkina vuodenaikoina. Rukan rinteet avataan kesätauon jälkeen 5.10.2018 ja uudet hissit valmistuvat laskukauden 2018–2019 alussa – Koe Rukan huiput huippunopeudella.

Tutustu Rukan rinnealueisiin

Tutustu Rukan rinnepalveluihin

Suomen nopein hissi tarjoaa upeat maisemat

Gondolihissin nopeus ja käyttäjäystävällisyys vievät Rukan palvelutason aivan uudelle huipulle. Village2Valley maisemagondoli tulee korvaamaan Kuru-tuolihissin ja kulkemaan Saaruan huipun kautta tunturin itäpuolelle. Matkustajat voivat nousta kyytiin ja poistua kaikilla kolmella asemalla: Rukan kylässä Pisteen vieressä, Saaruan huipulla sekä uuden Ruka Valleyn alueen ytimessä, Ravintola Ski Bistron vieressä. Gondolista pääsee laskemalla kaikkiin muihin Rukan Express-hisseihin eli VillageExpressiin, VuosseliExpressiin sekä SaaruaExpressiin. Esteettömän suunnittelun ansiosta gondolissa on helppo matkustaa myös pyörätuolilla sekä lastenvaunujen tai pyörän kanssa. Matkalla gondoli saavuttaa jopa 6,6 m/s ajonopeuden, mutta nousu ja poistuminen on miellyttävää, sillä asemilla gondoli hidastuu huomattavasti. Maisemagondolin tolpista korkein nousee Ruka Parkin kohdalla lähes 31 metrin korkeuteen tehden siitä korkeimmalla kulkevan gondolin Suomessa. Gondolihissi on energiatehokas, sillä yksiköitä ei tarvitse pyörittää linjalla tyhjinä, vaan gondoli voi jäädä asemalle odottamaan matkustajia. Yhteen gondoliyksikköön mahtuu 8 matkustajaa, ja yhteensä linjalla kulkee 12 gondoliyksikköä. Uuteen gondoliin voi käydä tutustumassa maisemagondolin lähtöaseman paikalla Pisteen edustalla.

Village2Valley maisemagondolin tekniset tiedot:

 • Ala-asema Ruka Village 358 m merenpinnasta
 • Väliasema Saarua 430 m merenpinnasta
 • Ala-asema Ruka Valley 317 m merenpinnasta
 • Matkan pituus 1319 m (Ruka Village–Ruka Valley)
 • Matka-aika: 100 sek huipulle, n. 6 min Ruka Valleysta Ruka Villageen
 • Ajonopeus 6,6 m/s
 • Lastausnopeus asemilla 0,3 m/s
 • Hissin kapasiteetti 522 henkilöä / h
 • Ala-aseman ja yläaseman väliin rakennetaan 15 hissitolppaa, korkein 31 m  

Village 2 Valley Maisemagondoli

Nopeutta ja mukavuutta, turvallisuudesta tinkimättä

Uusi 6-hengen tuolihissi VillageExpress korvaa Etutuoli II-tuolihissin ja matka-aika tulee lyhentymään huomattavasti, sillä Pisteen edustalta Rukan huipulle noustaan VillageExpressillä vain puolessatoista minuutissa. Läpinäkyvällä kuomulla varustettu tuolihissi suojaa tuulelta ja uudenlainen jalkojen väliin laskeutuva suojakaari tekee nousuista entistä turvallisempia. Tuolihissien irrottautuva tekniikka mahdollistaa hissin hidastumisen ylä- ja ala-asemilla tehden kyytiin nousemisen ja poistumisen helpoksi ja rauhalliseksi. Sukset tai lumilauta jalassa liikkuvia matkustajia helpottaa VillageExpressin pyörivä lähtömatto ja polkupyörille on omat telineensä kuomuttomissa myrskytuoleissa. Ala-asemalla sijaitseva tuolihalli takaa, että joka aamu käyttöön saadaan lämpimät ja lumettomat istuimet.

VillageExpress tuolihissin tekniset tiedot:

 • Ala-asema 358 m merenpinnasta
 • Yläasema 497 m merenpinnasta
 • Matkan pituus: 440 m
 • Matka-aika: 1,5 min
 • Ajonopeus 5 m/s
 • Lastausnopeus asemilla 0,7 m/s
 • Hissin kapasiteetti 3000 henkilöä / h
 • Ala-aseman ja yläaseman väliin nousee 7 hissitolppaa 

Eturinteille luvassa parannuksia

Uuden hissin rakentamisen myötä myös rinnepohjaan tulee uudistuksia. FIS-rinteen ja Eturinne 1:n väliin rakennetaan uusi rinne, jonka on tarkoitus on palvella helposti laskettavana siirtymärinteenä. Samalla Eturinne 1:n rinneprofiili tulee muuttumaan, kun rinteen loppuosaa tasoitetaan ja levennetään noin 35-40 metrin leveyteen. Talvijärven rinteeseen siirtyminen Eturinne 1:stä tulee olemaan entistä sujuvampaa, sillä rinnettä levennetään louhimalla FIS-rinteen alaosan viereistä kalliota. Myös Eturinne 1:n valaistukseen sekä lumetuskalustoon tehdään parannuksia.

Hotelli RukaValley aloittaa uuden kylän

Ruka Village saa seuraa uudesta Ruka Valleyn kyläkeskittymästä, joka rakentuu tunturin itäpuolelle Vuosseliin. Ensimmäisenä alueelle nousee Ski-Inn Hotelli RukaValley, joka tulee sijaitsemaan aivan rinteiden juurella ja Valtavaaran luonnonsuojelualueen vieressä. RukaValleyn huoneistot ovat nyt ennakkomarkkinoinnissa – tutustu ja varaa itsellesi oma Ski-Inn huoneisto tunturin huippupaikalta

#LUMENKOORDINAATIT