Rukan historian suurimmat rinneinvestoinnit valmistuivat marraskuussa 2018

Talvikaudella 2018–2019 Rukan rinne-elämys mullistui Suomen kattavimman Express-hissien verkoston myötä. Tunturin yli kulkeva Village-2-Valley maisemagondoli yhdistää kehittyvän Ruka Valleyn alueen saumattomasti nykyisen kävelykylän palveluihin. Eturinteille on valmistunut moderni VillageExpress-tuolihissi sekä uusi rinne. Kasvava Express-hissien verkosto tuo hiihtäjän ulottuville yli 20 rinnettä ja uudistusten myötä pystymme palvelemaan entistä kattavammin myös muita kuin laskettelevia asiakkaita, sillä sekä Village-2-Valley gondolihississä että VillageExpress-tuolihississä voivat matkustaa myös jalankulkijat, kaikkina vuodenaikoina sekä pyöräilijät kesäaikaan. 

Tutustu Rukan rinnealueisiin

Tutustu Rukan rinnepalveluihin

Suomen nopein hissi tarjoaa upeat maisemat

Gondolihissin nopeus ja käyttäjäystävällisyys vievät Rukan palvelutason aivan uudelle huipulle. Village-2-Valley maisemagondoli on korvannut Kuru-tuolihissin ja kulkee Saaruan huipun kautta aina tunturin itäpuolelle saakka. Matkustajat voivat nousta kyytiin ja poistua kaikilla kolmella asemalla: Rukan kylässä Pisteen vieressä, Saaruan huipulla sekä uuden Ruka Valleyn alueen ytimessä, Ravintola Ski Bistron vieressä. Gondolista pääsee laskemalla kaikkiin muihin Rukan Express-hisseihin eli VillageExpressiin, VuosseliExpressiin sekä SaaruaExpressiin. Esteettömän suunnittelun ansiosta gondolissa on helppo matkustaa myös pyörätuolilla sekä lastenvaunujen tai pyörän kanssa. Matkalla gondoli saavuttaa jopa 6,6 m/s ajonopeuden, mutta nousu ja poistuminen on miellyttävää, sillä asemilla gondoli hidastuu huomattavasti. Maisemagondolin tolpista korkein nousee Ruka Parkin kohdalla lähes 31 metrin korkeuteen tehden siitä korkeimmalla kulkevan gondolin Suomessa. Gondolihissi on energiatehokas, sillä yksiköitä ei tarvitse pyörittää linjalla tyhjinä, vaan gondoli voi jäädä asemalle odottamaan matkustajia. Yhteen gondoliyksikköön mahtuu 8 matkustajaa, ja yhteensä linjalla kulkee 12 gondoliyksikköä. Uuteen gondoliin voi käydä tutustumassa maisemagondolin lähtöaseman paikalla Pisteen edustalla.

Hissiä on tuettu Euroopan aluekehitysrahaston Kestävää kasvua ja työtä 2014-2020 Suomen rakennerahasto-ohjelmasta

Village-2-Valley maisemagondolin tekniset tiedot:

 • Ala-asema Ruka Village 358 m merenpinnasta
 • Väliasema Saarua 430 m merenpinnasta
 • Ala-asema Ruka Valley 317 m merenpinnasta
 • Matkan pituus 1319 m (Ruka Village–Ruka Valley)
 • Matka-aika: 100 sek huipulle, n. 6 min Ruka Valleysta Ruka Villageen
 • Ajonopeus 6,6 m/s
 • Lastausnopeus asemilla 0,3 m/s
 • Hissin kapasiteetti 522 henkilöä / h
 • Ala-aseman ja yläaseman väliin rakennetaan 15 hissitolppaa, korkein 31 m

 

Katso video gondolin rakentamisesta

Nopeutta ja mukavuutta, turvallisuudesta tinkimättä

Uusi 6-hengen tuolihissi VillageExpress korvasi valmistuessaan Etutuoli II-tuolihissin ja samalla matka-aika lyhentyi huomattavasti, sillä Pisteen edustalta Rukan huipulle noustaan VillageExpressillä vain puolessatoista minuutissa. Läpinäkyvällä kuomulla varustettu tuolihissi suojaa tuulelta ja uudenlainen jalkojen väliin laskeutuva suojakaari tekee nousuista entistä turvallisempia. Tuolihissien irrottautuva tekniikka mahdollistaa hissin hidastumisen ylä- ja ala-asemilla tehden kyytiin nousemisen ja poistumisen helpoksi ja rauhalliseksi. Sukset tai lumilauta jalassa liikkuvia matkustajia helpottaa VillageExpressin pyörivä lähtömatto ja polkupyörille on omat telineensä kuomuttomissa myrskytuoleissa. Ala-asemalla sijaitseva tuolihalli takaa, että joka aamu käyttöön saadaan lämpimät ja lumettomat istuimet.

Hissiä on tuettu Euroopan aluekehitysrahaston Kestävää kasvua ja työtä 2014-2020 Suomen rakennerahasto-ohjelmasta

VillageExpress tuolihissin tekniset tiedot:

 • Ala-asema 358 m merenpinnasta
 • Yläasema 497 m merenpinnasta
 • Matkan pituus: 440 m
 • Matka-aika: 1,5 min
 • Ajonopeus 5 m/s
 • Lastausnopeus asemilla 0,7 m/s
 • Hissin kapasiteetti 3000 henkilöä / h
 • Ala-aseman ja yläaseman väliin nousee 7 hissitolppaa 

Eturinteille parannuksia

Uuden hissin rakentamisen myötä myös rinnepohjaan on tehty uudistuksia. FIS-rinteen ja Eturinne 1:n väliin on rakennettu uusi rinne, jonka palvelee helposti laskettavana siirtymärinteenä. Samalla Eturinne 1:n rinneprofiilia on muutettu, kun rinteen loppuosaa on tasoitettu ja levennettty noin 35-40 metrin leveyteen. Talvijärven rinteeseen siirtyminen Eturinne 1:stä on entistä sujuvampaa, sillä rinnettä on levennetty louhimalla FIS-rinteen alaosan viereistä kalliota. Myös Eturinne 1:n valaistukseen sekä lumetuskalustoon on tehty parannuksia.

Hotelli RukaValley aloittaa uuden kylän

Ruka Village saa seuraa uudesta Ruka Valleyn kyläkeskittymästä, joka rakentuu tunturin itäpuolelle Vuosseliin. Ensimmäisenä alueelle nousee Ski-Inn Hotelli RukaValley, joka tulee sijaitsemaan aivan rinteiden juurella ja Valtavaaran luonnonsuojelualueen vieressä. RukaValleyn huoneistot ovat nyt ennakkomarkkinoinnissa – tutustu ja varaa itsellesi oma Ski-Inn huoneisto tunturin huippupaikalta

#LUMENKOORDINAATIT