Olet täällä

Kesä

Alueen tunnetuimmat nähtävyydet, kuten Kiutaköngäs, Jyrävän vesiputous ja Kitkajoen kosket ovat vaikuttavia ympärivuoden. Joitain asioita on kuitenkin hyvä ottaa huomioon retken ajankohtaa suunnitellessa. Toukokuu on tulvakuukausi, jolloin pienetkin purot tulvivat kymmenen metriä leveiksi ja vesi lainehtii rantapolkujen päällä monin paikoin. Tulvakuukausina voi kuitenkin tehdä päiväretkiä Kiutakönkäälle tai Myllykoskelle ja ihastella veden voimaa! Kesäkuun ensimmäisenä päivänä alkaakin Karhunkierroksen sesonki, joka jatkuu koko kesän ja syksyn.

oulanka, taivalkoski, nationalpark, flood

Kesällä Oulangan kansallispuisto on oiva paikka löytää ja ihastella erikoisia kasvilajeja, joita löytyy Karhunkierroksen lisäksi myös puiston eri päiväreittien varrelta. Tarkkasilmäinen voi havaita harvinaisia muuttolintuja, kuten pikkusirkkuja tai mustavikloja. Oulankajoen alajuoksun hiekkarannat kutsuvat hellepäivinä melomaan ja seikkailemaan vesillä ja lunastamalla kalastusluvan pääsee lisäksi kalastamaan virtavesillä kalastuskauden aikana 1.6.-31.8.

Oulangan aktiviteetit

leiriskä, oulanka, nationalpark, camping, swimming

Kiutakönkään polulla (2 km) voit ihailla Oulankajokivarren upeaa jokimaisemaa ja tunnelmoida kuohujen ja komeiden punaisten dolomiittikallioiden äärellä. Reitti on edestakainen ja lähtöpisteenä toimii Oulangan luontokeskus. Polku on kuljettavissa jalan ympäri vuoden. Kiutakönkäällä palvelee retkeilijöitä katettu taukokatos. Luontokeskuksen pihapiiristä lähtee myös muita päiväreittejä: Hiiden hurmos (5 km) ja Rytisuon luontopolku (5 km). Könkään keino (8 km) myötäilee Hiiden hurmos reittiä ja palaa takaisin luontokeskukseen Oulankajokea myötäillen. Könkään kuohu, esteetön polku (150 m), vie lapsiperheet, liikuntaesteiset, pyörätuolilla liikkuvat ja iäkkäämmät retkeilijät luonnon ihmeiden äärelle Kiutakönkään alapuolisille koskiosuuksille. Reitti toimii myös melontareitin aloituspisteenä. Savilammen parkkipaikalta lähtevä päiväreitti Kanjonin kurkkaus (6 km) kulkee vaihtelevassa metsämaastossa Pohjois-Oulangalla. Reitin varrelta avautuu huikeat näkymät Oulangan kanjoniin.

sup, river, oulanka, nationalpark, paddling

Juuman kylässä, Kitkajoen varressa sijaitsee hienojen maisemien päiväreitti Pieni Karhunkierros (12 km). Suomen kuuluisin ja puiston pisin vaellusreitti on Karhunkierros (82 km), joka on pitkäksi vaellusreitiksi helposti saavutettavissa. Vaikka se ei ole rengasreitti, onnistuu lähtöpaikkaan siirtyminen ja kotiin lähtö vaelluksen jälkeen vaivattomasti omalla autolla tai julkisin kulkuneuvoin. Karhunkierros-bussilla pääsee Rukalta Juumaan. Ristikallion lähtöpaikalle, Hautajärvelle ja tiettyinä päivinä Oulangan luontokeskukselle, sekä takaisinpäin.

Tutustu Oulangan reitteihin