Kestävää matkailua Rukalla ja Kuusamossa

Rukan ja Kuusamon matkailu perustuu alueen upeisiin luontokohteisiin; tämä sitouttaa meidät matkailuyrittäjät toimimaan kestävän matkailun mukaisilla tavoilla matkailupalveluja tuottaessamme.

Tällä sivulla olemme listanneet niitä yrityksiä ja kohteita, jotka ottavat taloudelliseen, sosiaaliseen, kulttuuriseen ja ekologiseen kestävyyteen liittyvät asiat eri tavoin huomioon toiminnassaan. Kriteereinä on käytetty mm. seuraavia seikkoja: 
Kohteessa käytetään uusiutuvalla energialla tuotettua sähköä ja lämpöä. Kohteessa on toimiva kierrätysjärjestelmä. Kohteen rakenteet ja laitteet huolletaan säännöllisesti tehokkaan toiminnan ja mahdollisimman vähäisen kulutuksen edistämiseksi. Kohteen hankinnoissa pyritään ekotehokkuuteen.
Kohte pyrkii ympärivuotiseen toimintaan. Kohteen henkilökunta on koulutettua ja sitoutunutta vastuullisen matkailun eri osa-alueiden huomioimiseen. Toivomme, että myös sinä huomioit kestävän matkailun periaatteet lomaillessasi. 

Vinkkejä vastuulliseen lomailuun

Lomalle lähtiessäsi sammuta kodin sähkölaitteet, sulje tuuletusikkunat, laske huoneenlämpöä ja pienennä kylpyhuoneen lattialämmitystä. Saapumisella tunturiin on suuri vaikutus loman ekologiseen jalanjälkeen, suosi junaa (esim. Ouluun tai Rovaniemelle) tai linja-autoa. Rukan parkkihallissa on käytössä myös sähköautojen latauspisteitä. Jos mahdollista, valitse majoitus kävelyetäisyydeltä rinteistä, reiteistä ja palveluista. Näin voit vähentää auton käyttöä lomasi aikana. Alueella talvisin on käytössä SkiBus, jonka käyttö on maksutonta hissilipun omaaville asiakkaille. Kesäisin pääset Karhunkierroksen varrelle Karhunkierrosbussilla. Lisäksi tarjolla on ns. kimppatakseja.

Kuluta sähköä, lämpöenergiaa ja vettä vain tarpeen mukaan: pidä valot päällä vain tarvittaessa, lämmitä saunaa vain sen ajan kun sitä käytetään, älä jätä ikkunoita auki pitkiksi ajoiksi. Lajittele jätteet niille kuuluviin astioihin. Kierrättämällä säästät sekä luonnonvaroja että energiaa. 

Pidä rinteet, ladut ja tulipaikat puhtaina – vastuullinen hiihtäjä ei jätä rinteisiin ja luontoon kuin suksien ja sauvojen jäljet. Retkeilijä kantaa reitiltä kotiin kaiken, mitä on mukanansa sinne vienytkin. Mitä vähemmän maastosta joudutaan kuljettamaan jätettä konevoimalla, sitä vähemmän syntyy meluhaittoja ja päästöjä.

Valitse matkallasi palveluja, joissa toteutuvat vastuullisen matkailun eri osa-alueet; ympäristön lisäksi toiminnassa huomioidaan myös taloudellinen ja sosiaalinen kestävyys sekä perinteiden ylläpitäminen.

Matkailun palveluja kestävyyttä ja aitoutta painottaen

Rukalla ja Kuusamossa moni majoituskohde toimii ekologisen, sosiaalisen ja kulttuurisen kestävän kehityksen periaatteita noudattaen, vaikka tätä ei välttämättä viestinnässä niin alleviivatakaan. Ski-Inn -huoneistot ovat mukana Rukakeskuksen ympäristöohjelmasssa ja Scandic Rukahovi noudattaa Scandic Hotelsien kestävän yhteistyön periaatteita. Sosiaaliseen kestävyyteen liittyvät mm. turvallisuus ja tasa-arvoisuus. Olet tervetullut sellaisena kuin olet! Käytännön esimerkkeinä sosiaalisesta kestävyydestä ovat yhdenvertaisuutta juhlistava Ruka Ski Pride sekä Nuorisokeskus Oivangin elämänhallintaa edistävät leirikoulut nuorille. Mm. Iisakki Village, Pohjolan Pirtti ja Isokenkäisten Klubi vaalivat kuusamolaista kulttuuriperintöä. 

Ruka-Kuusamo on todellinen villiruoan koti; useimmat ravintolamme tarjoavat paikallisista, puhtaista raaka-aineista valmistettua ruokaa. Monissa ravintoloissa on käytössä ympäristöohjelma; esim. Ravintolat Piste, Villisika, Stefan's Steakhouse, Colorado, Mura Sushi,  Ski Bistro ja Colorado Express liittyvät tiiviisti Rukakeskuksen ympäristöohjelmaan. 

Myös elämysten toteuttamisessa huomioidaan kestävän kehityksen periaatteet. Edellä on mainittu jo hiihtokeskuksen toimenpiteitä kestävän kehityksen saralla. Omalla tai nelijalkaisen kaverin lihasvoimalla tapahtuvia aktiviteetteja löydät osiosta Tekeminen. Myös konevoimalla toteutettavissa aktiviteeteissa pyritään ympäristöystävällisiin valintoihin kuten nelitahtikelkkoihin ja sähköperämoottoreihin. 

Alueen matkailuyrittäjillä on käytössään vuonna 2018 julkaistu Kestävän matkailun opas (13 Mt). 

Energiatehokas hiihtokeskus

Lumiset talvet ovat hiihtokeskustoiminnan ehdoton edellytys. Rukakeskus Oy pyrkii rinnetoiminnassaan 0-tason hiilijalanjälkeen vuoteen 2020 mennessä. Pitkäjänteinen ja määrätietoinen työ on jo tuonut isoja säästöjä energiakuluihin. Rukakeskus on mukana Energiatehokas Hiihtokeskus -sopimuksessa

Laskettelevia asiakkaita kannustetaan käyttämään mm. SkiBussia rinteille saapuessaan. Jäteastioita löytyy hissien ala-asemilta ja rinteessä liikkujia kannustetaan turvallisuuden edistämiseen rinnesääntöjä noudattamalla.

Kierrätyspisteet ja jätehuolto

Prisma Kuusamo, Huoparintie 1, Kuusamo:
Lasi, metalli, pahvi, sanomalehtipaperi, kartonki, muovi ja vaatekeräys. 
Urheilukentän parkkialue, Vanttajantie, Kuusamo:
Lasi, metalli, pahvi, sanomalehtipaperi, kartonki ja vaatekeräys
Rukanriutta, Rukatunturi:
Lasi, metalli, pahvi, sanomalehtipaperi ja kartonki
Käylän Sale, Käyläntie 9, Käylä:
Lasi, metalli, pahvi, sanomalehtipaperi ja kartonki
Kuusamon Jäteasema, Ouluntie 57 A, Kuusamo:
Asukkaat ja loma-asukkaat voivat viedä jäteasemalle maksutta vaarallista jätettä, sähkö- ja elektroniikkaromua sekä puutarhajätettä, metallia ja puhdasta puujätettä. Tämän jätteen vastaanottamisen kulut katetaan kiinteistöiltä perittävällä jätehuollon perusmaksulla. 

Linkkivinkkejä

Yhteistyökumppaneitamme