Kalastus

Kuusamo on kalastajan toivepaikka

Upeiden maisemien lisäksi nautit saaliista, jonka takaavat kalavesien suunnitelmallinen hoito, säännölliset istutukset, rauhoitusajat ja kestävä kalastus. Ainutlaatuista Oulangan taimenta pääset narraamaan Kitka- ja Kuusinkijoilla, kokeilemisen arvoisia ovat myös pienemmät virtavesikohteet. Kalastuksen lomassa pääsee ihailemaan myös Kuusamon upeimpia maisemia. Kireitä siimoja luonnon koordinaateilla!

Uskallamme väittää, että kalatonta järveä tai jokea ei Kuusamossa ole. Lähin kalapaikka löytyy yleensä mökkilaiturin kupeesta, huikeimmat kalastuselämykset kuohuvan kosken äärestä perhokalastuksen parista. Pohjois-Kuusamossa sijaitseva Kitkajärvi on Suomen kymmenenneksi suurin järvi. Kitkajärven pinta on yli 240 metrin korkeudessa merenpinnasta. Kitkan taimen onkin maamme ainoa taimen, joka joutuu kutupaikalleen mennessään laskemaan alavirtaan. Lisätietoa kalastuksesta Kuusamossa: www.uistin.net. Metsähallituksen Retkikartta-palvelusta löydät Kuusamon kalastusalueet.

Alla on esitelty netissä varattavissa olevat palvelut. Katso myös kaikki ohjelmapalveluyritykset >

Varaa nyt: 

Loading...

Kalastusluvat yleisesti

Yleiskalastusoikeus on jokamiehenoikeuksiin rinnastettava kalastusoikeus, joka voi olla maksullinen tai maksuton. Onkiminen, pilkkiminen ja silakkalitkalla kalastus ovat maksuttomia yleiskalastusoikeuksia, samoin kuin kalastus meressä yleisellä vesialueella ja Suomen kalastusvyöhykkeellä.

Maksullinen yleiskalastusoikeus tarkoittaa 18 - 64-vuotiaiden kalastonhoitomaksua. Kalastonhoitomaksulla pääset kalastamaan yhdellä vavalla kaikkien entisten läänikohtaisten maksujen alueella. Kalastonhoitomaksun kerää Metsähallitus. Varojen käytöstä vastaa lain mukaisesti maa- ja metsätalousministeriö. Lupa on aina sijoitus luontoon, sillä Metsähallitus käyttää lupatuotot kalavesien hoitoon ja kalastusmahdollisuuksien turvaamiseen.

Virtavesiin ja erityiskohteille tarvitset aluekohtaisen vapaluvan. Myös pyydyskalastukseen, usean vavan kalastukseen tai ravustukseen tarvitset erillisen luvan.

Minkä luvan tarvitset?

Tämä sisältö on kopioitu sivulta eraluvat.fi. Pidätämme oikeuden muutoksiin; tarkista mahdolliset muutokset kyseiseltä sivulta. 

Kalastonhoitomaksu
18-64 -vuotiaat: Viehekalastus

Viehekalastus yhdellä vavalla alueilla, joilla kalastusta ei ole rajoitettu.

Kalastonhoitomaksu + vesialueen omistajan lupa
18-64 -vuotiaat: Pyydyskalastus, vetouistelu usealla vavalla, ravustus

Erikoiskohteet, joissa kalastusta on rajoitettu. Esimerkiksi Metsähallituksen alueet, joihin tarvitaan aluekohtainen vapalupa (entiset virkistyskalastusalueet).
Vaelluskalavesistöjen virta- ja koskialueet.

Vesialueen omistajan lupa
Alle 18-vuotiaat ja 65 vuotta täyttäneet: Pyydyskalastus, vetouistelu usealla vavalla, ravustus

Erikoiskohteet, joissa kalastusta rajoitettu. Esimerkiksi Metsähallituksen alueet, joihin tarvitaan aluekohtainen vapalupa (entiset virkistyskalastusalueet).
Vaelluskalavesistöjen virta- ja koskialueet.

Ei lupia tai maksuja:
Pilkkiminen ja onkiminen

Pilkkiminen alueilla, joilla kalastusta ei ole rajoitettu ja onkiminen alueilla, joilla kalastusta ei ole rajoitettu. Kalastus silakkalitkalla alueilla, joilla kalastusta ei ole rajoitettu.
Alle 18-vuotiaat ja 65 vuotta täyttäneet: Viehekalastus yhdellä vavalla vesillä, joissa kalastusta ei ole rajoitettu.

Kuusamon kalastusluvat

Jokikalastus:
Tarvitaan kalastonhoitomaksu ja jokikohtainen lupa; Oulanka-Kitkajoen yhtenäislupa, Oulangan yläosa, Kitkajoen yläosa, Kuusinki tai pikkujokien paikallislupa, ks. Kuusamon kalastuslupahinnasto (pdf). Viehe ja perho, siika- ja lohipitoisissa virtaavissa vesissä elävän syötin käyttö on kielletty (koskee myös mato-onkea).

Järvikalastus:
Mato-ongella onkiminen järvissä ja lammissa on jokamiehenoikeus. Muuhun kalastukseen tarvitaan kalastonhoitomaksu ja paikallinen kalastuslupa; Järvi-Kuusamon, Kitkajärven tai Irnin yhtenäislupa tai vesialuekohtainen lupa, ks. Kuusamon kalastuslupahinnasto (pdf). 

Lohilammet:
Mato-ongella onkiminen järvissä ja lammissa on jokamiehenoikeus. Muuhun kalastukseen tarvitaan kalastonhoitomaksu ja paikallinen kalastuslupa; ks. lohilampien listaus tällä sivulla.

Lisätietoja Kuusamon kalavesistä: 

uistin.net

Kalastuslupien hinnat ja myyntipisteet

Pienemmät jokialueet

Pienten jokien kätköistä löytyvät veikeät harrit ja vikkeläliikkeiset siiat. Kokeilemisen arvoisia vesiä ovat mm. Naatikkajoki, Poussunkoski, Varisjoki & Suininkijoki, Multikoski & Piiksitammi sekä Kurjenjoki. Kalastuskausi on pääsääntöisesti 1.6. - 10.9.

Naatikkajoki
Kitkajärveen laskeva Naatikkajoki on yksi Kitkajärven taimenen tärkeimmistä lisääntymisjoista. Naatikkajoen pituus on 10 km, josta koskea noin 2 km. Joessa on kymmenkunta koskea, jotka ovat tasaisesti pitkin matkaa. Kosket ovat kivikkoisia ja enimmäkseen matalia. Kalastuskausi 1.6-10.9.

Poussunjoki
Iijärvestä alkunsa saava Poussunjoki on rauhallisesti virtaava joki ja Poussunkoski on noin sadan metrin mittainen kivikkoinen ja matala koski. Koko kalastusalueen pituus on 1,5 km, josta koskea on noin 400 m. Yleisin saaliskala on siika, mutta nivoissa on myös harjusta ja järvistä vaeltavia taimenia. Poussunkoskella on heittolaituri, joka mahdollistaa myös liikuntarajoitteisten kalastuksen. Poussunjoen kalastuskausi kestää ympäri vuoden, lohikalan rauhoitusaika 1.9. – 15.11.  sekä harjuksen rauhoitusaikaa 1.4. – 31.5.

Varisjoki & Suininkijoki
Varisjoen kautta virtaavat monen Itä-Kuusamon suuren järven vedet kohti Kuusinkijokea. Kalastusalueen pituus on 7 km, josta koskea 1,5 km. Varisjoen valtakala on siika ja harjusta on kohtalaisesti. Vajaan kahden kilometrin pituisen Suininginjoen parhaat ottipaikat löytyvät sen yläjuoksulla olevan Suininginkosken kätköistä. Kalastuskausi 1.6-10.9.

Multikoski & Piiksitammi & Syväjoki
Itärajan tuntumassa sijaitseva Multikosken kalastusalueen pituus on noin 200m ja Piiksitammen pituus 400 m. Siika ja harjus ovat näiden kalapaikkojen yleisimpiä saaliskaloja, mutta saattaapa saaliiksi tulla myös taimen. Kalastuskausi 1.6-10.9.

Kurjenjoki
Raakunjärvestä Pikku-Keroon laskeva Kurjenjoen kalastusalueen pituus on 3,5 km, josta Raakunnivan osuus on 300m. Joki on entisöity ja se tarjoaa kalastajilleen mielenkiintoisia kalapaikkoja. Valtakalana on harjus ja siika. Kurjenjoen kalastuskausi kestää ympäri vuoden, lohikalan rauhoitusaika 1.9. – 15.11.  sekä harjuksen rauhoitusaikaa 1.4. – 31.5.

Lisätietoa Kuusamon kalastusalueista: 

uistin.net 

Kuusamo on perhokalastajan toivepaikka!

Kirjolohilampia Kuusamossa

Kaltiolampi 
Hinta: 11 €/pv/1 kala, lisäkala 8 e, myös välineitä vuokrattavana.
Lupia hissin ala-asemalta. Kalastus sallittua hissin aukioloaikoina.
Rukan kylä, Rukatunturintie 13, Rukakeskus, puh. 040 0101 615 , www.ruka.fi/kaltiolampi-kalastus

Kuusamon Uistin, Pieni Helilampi 
Hinta: 10 €/12h, 1 kirjolohi/lupa, 50 € käteispanttia vastaan lainattavana 2 tunniksi 2 virveliä uistinpakkeineen.
Kalastus tapahtuu klo 8-20 välisenä aikana.
Kemijärventie 44-46, (08) 860 3450, www.kuusamonuistin.fi

Petäjälampi
Hinta: 10 €/vrk/2 järvitaimenta tai 2 kirjolohta tai 2 harjusta tai 2 siikaa. Myös talvella.
Kuusamon Erä-Safari Oy, Pohjola Kauko (08) 853 196, 0400 326 690 
Lupia myyvät myös: Kuusamon Erä-Safari Oy

Viipuksen leirintäalue 
Hinta: 10 €/vrk/1 lohi.
Viipusjärventie 3, 93999 Kuusamo, n. 5 km 5-tietä Rukan risteyksestä pohjoiseen, puh. 040 586 6251

Pidätämme oikeuden muutoksiin hinnoissa ja tiedoissa. Lisätietoja: uistin.net