Hossa - Suomen 40. kansallispuisto

Suomussalmella sijaitseva Hossa on historiallinen eräalue, joka tunnetaan kirkkaista kalavesistään ja kalliomaalauksistaan. Hossan kansallispuistoon kuuluu myös Etelä-Kuusamossa sijaitseva Julma-Ölkky, joka on maamme suurimpia ja ainutlaatuisimpia kanjonijärviä ja liittyy kiinteänä osana Etelä-Kuusamon vanhojen metsien suojelualueeseen. Rukalta on Hossaan noin 100 km ja Kuusamosta 80 km.

Bussiyhteys Hossaan

Luontoon.fi - Hossa

 

Julma Ölkky

Kuusamon eteläosassa sijaitseva Julma Ölkky on yksi Suomen suurimmista ja ainutlaatuisimmista kanjonijärvistä. Ölkky on vanhaa lapinkieltä ja tarkoittaa rotkoa. Kanjoni on 3 km pitkä ja kanjonin seinämät paikoin yli 50 m korkeat, syvyyttä järvessä on myös lähes 50 m. Lähellä järven pohjoispäätä itärannalla on holvimainen kalliohalkeama, Pirunkirkko, jota tarinan mukaan paholainen on pitänyt majapaikkanaan. Järven itäisellä jyrkänteellä on useita puroja, joista erästä kutsutaan Sateenkaarilähteeksi veden aiheuttaman värileikin takia. 

Luontoon.fi - Julma Ölkky

VENERISTEILY JULMA ÖLKYN KANJONIJÄRVELLÄ

Ma-su klo 10-19 (15.6.-15.8.) tai klo 11-16 (16.-30.8.), 15 €/aik ja 9 €/lapsi.

Ölkyn lumoavat kalliomaalaukset

Järven itärannan kalliopahdassa on Ölkyn kivikautinen kalliomaalaus, pohjoisin Suomesta löydetty kalliomaalaus. Julmaa Ölkkyä pääsee ihailemaan järviristeilyillä kesä-elokuussa sekä Ölökyn ähkäsy -reitillä

Julma Ölkyn järviristeily

#HOSSA #KANSALLISPUISTO