Koronainfo Ruka-Kuusamon alueella

Päivittyvä sisältö. Sisältö tarkistettu viimeksi 3.5.2021.
Ajankohtaiset tiedot koronasta: Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen koronavirussivusto
THL:n ohjeet matkailjoille: Koronavirustiedotteet matkailijoille
Ajankohtaiset tiedot koronatilanteesta Pohjois-Pohjanmaan alueella.

Matkailutoimijat Ruka-Kuusamossa toimivat arvojensa mukaisesti, vastuullisesti ja yhdessä tehden. Teemme parhaamme, että alueelle on turvallista matkustaa ja että täällä on turvallista olla. Autathan meitä ja matkailet vastuullisesti ja terveysohjeita noudattaen. Tervetuloa!

Kysymyksiä ja vastauksia

Miten hallituksen linjaamat poikkeusolot vaikuttavat Ruka-Kuusamossa?
Palvelut ovat rajoitusten puitteissa auki, koronatilanteen viranomaisohjeet huomioiden. Tällä hetkellä Suomen sisällä ei ole matkustusrajoituksia. Olemme keränneet ohjeita matkailijoille tälle kysymyksiä ja vastauksia -sivulle.

Onko Rukan hiihtokeskus auki?
Rukan hiihtokeskus on normaalisti avoinna.

Ovatko ravintolat auki?
Ravintolat ovat avoinna ja olet lämpimästi tervetullut ruokailemaan paikan päälle. Suosittelemme pöytävarauksen tekemistä etukäteen, jotta varmistat pääsyn haluamaasi ajankohtaan. Monet ravintolat myyvät ruokaa myös mukaan.

Kuljettavatko ravintolat ruokaa majoituksiin?
Monet ravintolat myyvät annoksia mukaan ja kuljettavat ruuan majoituksiin. Ruka-Kuusamon take-away-ravintolat löydät täältä.

Mistä löydän tietoa aukioloajoista?
Alueen yritysten aukioloajat löytyvät täältä. Aukioloajat voi tarkistaa myös yritysten omista kanavista.

Missä voimme viettää aikaa ystävien kesken?
Kokoontua voi suositusten mukaisesti korkeintaan kymmenen samaan seurueeseen kuuluvaa henkilöä esimerkiksi omassa majoituksessa tai ulkona yleisillä taukopaikoilla. Pyydämme huomioimaan turvallisen toiminnan sekä muiden asiakkaiden viihtyvyyden yhteen kokoontuessa.

Missä rinnealueella voi syödä eväitä?
Hiihtokeskuksen taukopaikat ja wc-tilat löytyvät täältä.

Onko Kuusamossa koronatapauksia?
Kuusamossa tilanne on ollut pääsääntöisesti rauhallinen. Tarkemmat tiedot Kuusamon kaupungilta: kuusamo.fi/korona. Taudin leviämisen hillitsemiseksi alueella on käytössä suosituksia, jotka ovat voimassa 9.5.2021 saakka. Tällä sivulla mainittujen ohjeiden lisäksi tutustu ajankohtaiseen tietoon ja ohjeistuksiin Pohjois-Pohjanmaan koronavirustilanteesta. Pidetään alue turvallisena yhdessä vastuullisesti toimien.

Onko alueelle turvallista matkustaa?
Teemme parhaamme, että alueella on turvallista. Palvelemme asiakkaita parhaalla mahdollisella tavalla henkilöstön ja asiakkaiden turvallisuus huomioiden. Olemme nostaneet hygieniatasoa sekä ohjeistaneet henkilökuntaa ja asiakkaita turvallisesta toiminnasta. Kiireinen hiihtolomasesonki osoitti, että yhteistyötä tekemällä lomailu matkakohteissa on korona-aikanakin turvallista. Seuraamme tilannetta aktiivisesti ja toimimme viranomaisten ohjeiden mukaisesti. Yrityskohtaiset toimintaohjeet tulee tarkistaa yritysten omista kanavista. Muistathan noudattaa turvallisuusohjeita omassa toiminnassasi.

Miten toimin alueella matkaillessani?
Auta meitä luomaan kaikille turvallinen matkakokemus. Matkusta vain terveenä, alueella ollessasi huolehdi henkilökohtaisesta hygieniasta, pese käsiä, muista turvavälit ja käytä kasvomaskia. Osta palvelut ja tuotteet mahdollisuuksien mukaan verkosta ja tee pöytävaraukset etukäteen. Muista, että omalla toiminnallasi voit vaikuttaa siihen, että tartunnat eivät leviä, joten kannathan oman vastuusi meidän kaikkien turvallisuudesta.

Pitääkö minun käyttää maskia?
Toivomme, että niin matkailijat kuin matkailupalveluiden henkilökunta käyttävät kasvomaskia. Sisä- ja muissa tiloissa, joissa etäisyyden pitäminen ei ole mahdollista, kuten hiihtobussissa tai takseissa, kasvomaskin käyttö on erittäin suositeltavaa.

Suosittelemme Koronavilkku-sovelluksen käyttöä
Koronavilkku on Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tuottama sovellus koronavirustartuntojen seurantaan. Suosittelemme Koronavilkun käyttöä niin alueemme henkilökunnalle kuin matkailijoille.

Missä Kuusamossa on koronatestipisteitä?
Kuusamon terveyskeskus palvelee myös matkailijoita koronavirukseen liittyvissä asioissa.

Miten paikalliset suhtautuvat matkailijoihin?
Matkailu on alueellamme tärkeä elinkeino ja iso osa paikallisista elää matkailusta. Toivotamme matkailijat lämpimästi tervetulleeksi ja pyydämme matkustamaan turvallisuusohjeet huomioiden.

Miten alueelle pääsee?
Meille pääsee autoillen, bussilla ja juna-bussi-yhdistelmällä. Kuusamoon lentää Finnair Helsingistä. Tarkista ajankohtainen lentoaikataulu Finnairin sivuilta. Alue on saavutettavissa myös lentäen Ouluun tai Rovaniemelle, josta on bussiyhteys Kuusamoon.

Mitä tapahtumia alueella on?
Tapahtumat löytyvät Ruka-Kuusamon tapahtumakalenterissa.

Onko alueella after-ski-bileitä?
Ravintolat ja baarit toimivat viranomaisten ohjeiden mukaisesti. Ajankohtaiset tapahtumat kannattaa tarkistaa suoraan ravintoloista.

Ohjeet hiihtokeskuksen vieraille

Toimimme hiihtokeskuksessamme aina viranomaisten antamien ohjeiden mukaisesti ja pyrimme kaikin keinoin varmistamaan, että asiakkaamme noudattavat annettuja ohjeita sekä suosituksia. Laskettelu on ulkoilmaharrastus, jossa turvavälit rinteessä pysyvät luonnostaan riittävinä.

Uuden vuoden aikaan 26.12.-6.1., hiihtolomaviikoilla 21.2.–11.3. ja pääsiäisenä 1.–4.4. avasimme osan hisseistä jo klo 8 tasoittaaksemme asiakasmääriä rinteessä päivän aikana. Myynnissä oli tuolloin myös uusi edullinen Aamu&Ilta-lippu.

Korona-aikana eri yksikkömme toimivat THL:n sekä SHKY:n antamien suosituksien mukaan. Vieraillessasi hiihtokeskuksen sisätiloissa (vuokraamot, lipunmyynti, hiihtokoulu, Ruka Store ja Brand Store), noudatathan kunkin toimipisteen yksikkökohtaisia ohjeita.

Toivomme jatkuvaa yhteistyötä asiakkailtamme, jotta yhdessä mahdollistamme niin turvallisen lomailun rinnealueella kuin mahdollista.

Muista aina sisätiloissa vieraillessasi:
Asioithan terveenä
Huolehdi turvaväleistä
Muista käsi- ja yskimishygienia
Laita käytetyt nenäliinat ja kertakäyttöiset suojamaskit roskikseen
Osta lippusi etukäteen verkkokaupasta, jos mahdollista
Käytä etämaksua aina kun mahdollista
Toimi vastuullisesti, noudata rinnesääntöjä sekä henkilökunnan antamia ohjeita

Ulkotiloissa toivomme sinulta:
Tulethan rinteeseen vain terveenä
Muistathan käsi- ja yskimishygienian
Laitetaan käytetyt nenäliinat ja kertakäyttöiset suojamaskit roskikseen - näin luontokin kiittää
Ostathan lippusi etukäteen verkkokaupasta, jos vain mahdollista
Käytä etämaksua aina kun mahdollista
Toimi vastuullisesti, noudata rinnesääntöjä sekä henkilökunnan antamia ohjeita

Teemme jatkuvasti töitä taataksemme turvallisen loman keskuksissamme mm. seuraavin keinoin:
Rukalla nopeiden tuolihissien matka-ajat ovat 3-6 minuuttia, näin ollen hisseissä olo jää alle 15minuutin altistumisajan.
Tuolihisseissä asiakkaiden on jätettävä tyhjä paikka seurueiden väliin turvavälin ylläpitämiseksi. Maskien käyttöä tuolihississä suositellaan.
Ankkurihissiin vain oman seurueen jäsenen kanssa tai yksin.
Hissijonoissa tulee pitää turvaväli muihin asiakkaisiin, joista muistutamme asiakkaitamme toistuvin kuulutuksin ja kyltein.
Ski Patrol seuraa aktiivisesti hissijonoja ja varmistaa riittävät turvavälit jonoissa.
Gondolissa matkustetaan oman seurueen kanssa tai käytetään maskia.
Palveluiden myynti ohjataan aina mahdollisuuksien mukaan online-kanaviin ja sisämyyntipisteissä suositaan lähimaksua. Myös ulkolipunmyynnit ovat käytössä.
Maskin käyttöä suositellaan aina julkisissa sisätiloissa sekä ulkotiloissa, jos turvavälejä ei pystytä pitämään.
Vuokraamoissa, lipunmyynnissä sekä Shopeissa on asiakkaille tarjolla käsidesiä sekä suojamaskeja. Lisäksi pintojen ja välineiden puhdistusta on lisätty.
Asiakkaiden määrää vuokraamoissa rajoitetaan.
Eväiden syöntipaikkoja rinnealueilla on lisätty.
Henkilöstö on jaettu “koronakupliin” taudin leviämisen estämiseksi.
Lähiasiakaskontakteissa on henkilöstöllä aina käytössä suojamaski tai visiiri.
Tunturialueella on kauden 20-21 aikana rajoitetusti kansainvälisiä ammattiurheilijaryhmiä harjoittelemassa ja kilpailemassa. Ammattiurheilijaryhmät luokitellaan niin sanotuiksi erityisryhmiksi ja he pääsevät maahan vain viranomaisten hyväksymällä erityismenettelyllä. Kaikilta alueelle saapuvilta ammattiurheilijoilta vaaditaan mm. negatiivinen Covid-19 testi ennen saapumista.
Asiakkaita ohjeistetaan aktiivisesti noudattamaan viranomaisten ohjeita turvallisen alueella oleskelun takaamiseksi.
Toivomme turvallisen rinteissä olon varmistamiseksi jatkuvaa yhteistyötä asiakkailtamme.

Ski Inn -majoituksen valinneille olemme koonneet oman ohjeistuksen.

Lisätietoa
Matkailuneuvonta: puh. 08 8600 250, info@rukakuusamo.fi
Marja Mäenpää, markkinointipäällikkö, Ruka-Kuusamo Matkailu ry, puh. 040 521 5316, marja.maenpaa@rukakuusamo.fi
Mats Lindfors, toimitusjohtaja, Ruka-Kuusamo Matkailu ry, puh. 040 0747356, mats.lindfors@rukakuusamo.fi