Olet täällä

Pystyvälilehdet

accomodtion
Rukan matkakauppa
Majoitus
Esim. 07.10.2015
activity
Rukan matkakauppa
Aktiviteetit
Tekemistä jokaiselle lomapäivälle!

Koskenlaskua, melontaa, vaellusta, kalastusta, golfia ja kaikkea muuta kivaa!

VARAA SEIKKAILUSI
travel
Rukan matkakauppa
Matkustaminen
Lento-, juna- ja bussiliput löydät täältä!

Edestakainen matka lentäen Kuusamoon tai junalla Ouluun alle 130 eurolla.

VARAA NYT
package
Rukan matkakauppa
Offers & Packages
Tutustu Ruka-Kuusamon paketteihin ja tarjouksiin ja varaa omasi pian - parhaat edut viedään käsistä.

KATSO PAKETIT
tickets
Rukan matkakauppa
Pääsyliput
Liput parhaisiin bileisiin!

JVG, Isac Elliot, Anna Abreu, Stig, Kasmir, Pete Parkkonen, Jenni Vartiainen, Jukka Poika, Apulanta, Elastinen...

VARAA BILELIPUT
lifts
Rukan matkakauppa
Hissiliput
Hissiliput edullisimmin netistä.

Perhelipulla lapsille 30 % lisäalennus!

NÄYTÄ HISSILIPPUHINNAT

Maastohiihto Rukalla ja Kuusamossa

Rukan ja Kuusamon monipuoliset, vaihtelevat maastot, hyvin hoidetut ja valaistut ladut sekä pitkä hiihtokausi lokakuusta huhtikuuhun tarjoavat hiihdon ystäville mukavat olosuhteet lempiharrastuksen parissa.

Koko Kuusamon alueella on kunnossapidettäviä latuja yhteensä 169,5 km, josta 33,5 km on valaistuja latuja. Rukalla on yhteensä 88,5 km latuja, joista valaistuja 16 km. Alueen ensilumen latu sijaitsee Kuusamossa Petäjäkankaan alueella. Rukalla sijaitseva Saaruan valolatu (12 km) avataan vähäiselläkin lumimäärällä hiihdettäväksi heti ensilumien myötä säiden salliessa. Muut alkukauden ladut otetaan käyttöön lumitilanteen mukaan ja latuja kunnostetaan huhtikuulle niin pitkään kuin riittää yöpakkasia.

AJANKOHTAISTA ASIAA LADUISTA

Kunnossapito: Rukan koneladut 0400 328 055.
Latupalautteet: Kuusamon kaupunki 0400 296 110/Viljo Lohilahti (ma-pe klo 7-15) tai Halutessasi voit jättää latupalautetta netin kautta.

Latujen kunnossapito Rukan alueella

 • Saaruan valolatu, Ympärysreitti ja Vuosselin reitti
 • Valtavaara reitti, Talvijärven koiralatu
 • Pyhävaaran reitti
 • Kuontivaaran reitti, Stadionin reitti

Rukan ladut ajetaan lumisateen päättymisen jälkeen viimeistään 12 tunnin sisällä sekä päivittäin ajalla 15.2.-15.4. Saaruan valolatu, Rukan ympärysreitti sekä Rukan Stadionin 5 km latu ajetaan 20.12-6.1 välisenä aikana päivittäin. Muut reitit ajetaan loppuviikosta, yleensä torstaina tai perjantaina. Jos tiedossa on lumisadetta, ladut ajetaan vasta lumisateen päättymisen jälkeen. Latuja kunnostetaan lähtökohtaisesti 30.4. asti niin pitkään kuin yöpakkasia riittää.

Latukahvilat - virkistystä hiihtolatujen varrella

Latukahviloiden aukioloaikoja (päivitetty 8.5.2015 - kaikki latukahvilat on suljettu):

(Kahvilanpitäjät voivat ilmoittaa kahviloiden aukioloajat: sari.kumpuniemi(at)rukakuusamo.fi tai Sari Kumpuniemi/Ruka-Kuusamo Matkailu ry, 040 5600 067.) Pidätämme oikeuden aukioloaikojen muutoksiin. Ajantasaiset aukioloajat löytyvät pääsääntöisesti kunkin kahvilan linkistä.

MAASTOHIIHTOON LIITTYVÄT PALVELUT

Rukan ja Kuusamon latukartat

​Alla on listattu Rukan ja Kuusamon latureitit. Jos ladun aukiolon kohdalle on merkitty "Koko kausi", latu avataan lumi- ja jäätilanteen salliessa eli heti kun luonnonlunta on riittävästi ja järven jäillä kulkevien latujen jäätilanne sallii kunnostuksen, ja vastaavasti latu suljetaan keväällä siinä vaiheessa kun lumen puute, järven jäälle nouseva vesi tai heikko jäätilanne estää kunnostuksen. 

RUKAN HIIHTOLADUT - VALAISTUT LADUT (valot sammuvat klo 21)

LATUREITIN NIMI VAIKEUSASTE PITUUS REITTI AUKIOLO HIIHTOTAPA HUOMIOITAVAA
Saaruan valolatu Keskivaikea 12 km Kaltiolampi–Uuttusuo–Saarua–Uuttusuo–Kaltiolampi Koko kausi Perinteinen ja luistelu Avataan ensimmäisten lumisateiden myötä.
Hiihtostadionin ladut Vaikea 5 km Kilpahiihtoladut 5 km, 7,5 km ja 10 km, joista 5 km valaistu. Koko kausi Perinteinen ja luistelu Ajalla 15.2.–30.4. myös 7,5 km ja 10 km. Talvijärveltä pääsy hissillä Rukan kylään*
Rukan ympäryslatu Vaikea 9 km Kaltiolampi–Uuttusuo–Saarua–Hiihtostadionin ladut.  Koko kausi Perinteinen ja luistelu Latu on yksisuuntainen välillä Saaruan Tupa–Hiihtostadion. Talvijärveltä pääsy hissillä Rukan kylään*

RUKAN HIIHTOLADUT - MUUT LADUT

LATUREITIN NIMI VAIKEUSASTE PITUUS REITTI AUKIOLO HIIHTOTAPA HUOMIOITAVAA
Talvijärven latu Helppo 1,8 km Talvijärvi Koko kausi Perinteinen ja luistelu Sallittu myös koirahiihtoon! Talvijärveltä pääsy hissillä Rukan kylään*
Vuosselin reitti Helppo 12 km Saarua–Vuosseli–Saarua. Koko kausi Perinteinen ja luistelu  
Valtavaaran reitti Vaikea 12 km Saarua–Valtavaara–Saarua Koko kausi Perinteinen ja luistelu  
Pyhävaaran reitti Vaikea 17 km Kaltiolampi–Uuttusuo–Rukajärvi–Pyhävaara–Kaltiolampi. Koko kausi Perinteinen ja luistelu  
Kivilammen reitti Helppo   Pyhävaaran reitti-Kivilampi-Pyhävaaran reitti Koko kausi Perinteinen ja luistelu Lähtöpiste myös parkkipaikalla
Kuontivaaran reitti Helppo 19 km Talvijärvi–Kuontivaara–Kesäjärvi–Talvijärvi.  Koko kausi Perinteinen ja luistelu Sallittu myös koirahiihtoon!
Pakkaslatu/Rukan huippu Helppo 1 km Chalet Ruka Peak - Kelorinteen reuna - Chalet Ruka Peak.  joulu-helmikuu Perinteinen ja luistelu Rukatunturin esteetön reitti kesäisin, merkitty hiihtolatunauhoin talvella.
Alakylän latu Helppo 17 km Talvijärvi - Salmilampi - Viipusjärvi - Konttainen - Viipusjärvi - Salmilampi - Talvijärvi.  Koko kausi Perinteinen ja luistelu Talvijärveltä pääsy hissillä Rukan kylään*
Latu kunnostetaan jäätilanteen mukaan. 

*) Maastohiihtäjillä on lupa nousta kerran päivässä Talvijärven hissillä ilmaiseksi Rukan kylään (lippuportin vieressä sijaitsevan sisäänkäynnin kautta); huomioi Talvijärven hissin aukioloajat.

KUUSAMON TAAJAMAN HIIHTOLADUT - VALAISTUT LADUT (valot sammuvat klo 21) 

LATUREITIN NIMI VAIKEUSASTE PITUUS REITTI AUKIOLO HIIHTOTAPA HUOMIOITAVAA
Petäjälampi Helppo 5 km Petäjäkangas Koko kausi Perinteinen ja luistelu  
Munakka Keskivaikea 3 km, 4,5 km Munakka Koko kausi Perinteinen ja luistelu  
Tolpanniemi Helppo 2,5 km Tolpanniemi Koko kausi Perinteinen ja luistelu  

KUUSAMON TAAJAMA - MUUT LADUT

LATUREITIN NIMI VAIKEUSASTE PITUUS REITTI AUKIOLO HIIHTOTAPA HUOMIOITAVAA
Petäjälammen ensilumen latu Helppo 1 km Petäjäkangas Loka-marraskuu Perinteinen ja luistelu Lumitykit käynnistetään kun lämpötila laskee alle -5 C.
Petäjälampi Helppo 3,5 km Petäjäkangas Koko kausi Perinteinen ja luistelu  
Tolpanniemi Helppo 1,5 km Tolpanniemi Koko kausi Perinteinen ja luistelu  
Toranki Helppo 7,5 km Toranki Koko kausi Perinteinen ja luistelu  
Ympäryslatu Helppo 18 km Liikuntakeskus–Petäjälampi–Toranki–Keilahalli–Liikuntakeskus.  Koko kausi Perinteinen ja luistelu Sallittu myös koirahiihtoon!

MUUT KUUSAMON HIIHTOREITIT

Oulangan kansallispuiston erämaalatu, keskivaikea 26 kmKiutaköngäs–Juuma. Avoinna 15.2. alkaen, perinteinen, reitti lanataan, ei latua. 

Iivaaran reitti, keskivaikea 20 km (perinteinen)Avoinna 15.2. alkaen, moottorikelkkakunnostus, reitti- ja kunnostustiedot mski.fi/kuusamo. Palvelut: Iivaaran Eräkartano (ks. ylempänä Latukahvilat). 

Muovaaran reitti, keskivaikea 9 km (perinteinen): Avoinna 15.2. alkaen, moottorikelkkakunnostus, reitti- ja kunnostustiedot mski.fi/kuusamo

Kuusamon sivukylien valoladut: Kemilä, Kurkijärvi, Käylä, Maaselkä, Nuorisokeskus Oivanki (valaistus klo 17-20, pakkasraja -18 C), Poussu, Sossonniemi, Vasaraperä ja Vuotunki. Kunnostus maamisseurojen tai kyläyhdistysten toimesta. Kuunnostusvälineenä on latuhöylällä varustettu moottorikelkka. Hiihtotapa vaihtelee kylästä riippuen (perinteinen, luistelu tai molemmat). 

Latuetiketti

 • Valitse latureittisi kuntosi ja taitosi mukaan. Tarkista ladun kunnostustilanne reaaliaikaisesta latupalvelusta.
 • Noudata latukarttaan merkittyjä hiihtosuuntia.
 • Laduilla on pääsääntöisesti oikeanpuoleinen liikenne. Mahdolliset poikkeukset on merkitty latukarttaan.
 • Ole kohtelias: nopeampi, taitavampi ja vahvempi väistää. Ohitus perinteisellä hiihtotavalla hiihtäen tapahtuu joko luistelu-uran kautta tai siirtyen vastaantulevalle perinteisen ladulle ohituksen ajaksi (jos ko. latu on vapaa).
 • Älä pysähdy latu-uralle, varsinkaan alamäkeen.
 • Latu-urat ovat tarkoitettu vain hiihtämistä varten. Moottorikelkkailu, kävely, koirien ulkoiluttaminen ja pulkalla laskeminen ovat hoidetuilla latu-urilla kiellettyjä. Poikkeuksena koiraladut, joilla saa hiihtää koiran kanssa (koira oltava kytkettynä ja koiran jätökset tulee kerätä pois ladulta.)

Pysäköintialueet latujen varsilla Rukan alueella

 • Stadionintien pysäköintialueet (Talvijärventien ja Hiihtostadionintien risteyksessä; Stadionin, Talvijärven, Salmilammin, Alakylän, Pyhävaaran ja Kuontivaaran laduille lähteville)
 • Pirunkirkon pysäköintialue (Rukatunturintien ja Rukajärventien risteyksessä; Saaruaan ja ympärysladulle lähteville)
 • Maston ja Vuosselin pysäköintialueet (Vuosselintien varrella; Vuosselin ja Valtavaaran laduille lähteville)
 • Ole hyvä ja huomioi, että Rukanportin (RukaKon, S-Market Rukan ja Ruka Adventuresin) pysäköintialueet on tarkoitettu kyseisissä liikkeissä asioivien asiakkaiden pysäköintiin. Myöskään mökkiteiden varsille ei saa pysäköidä.

Koirahiihto

Ladulle koiran kanssa pääsee Kuusamossa kolmella latureitillä, joilla koirahiihto on sallittua:

 • Talvijärven ympärysreitti 1,8 km (Ruka)
 • Kuontivaaran lenkki 19 km (Ruka)
 • Ympäryslatu 18 km (Kuusamo)

Koiran tulee olla kylkettynä, se ei saa aiheuttaa haittaa latureitillä liikkuville tai rikkoa perinteisen latua. Omistajan tulee kerätä koiran jätökset pois ladulta.

Muut maastohiihtäjän palvelut

Mikäli et halua kuljettaa omia välineitä, voit vuokrata Rukan vuokraamoista oikein voidellut sukset käden käänteessä! Rukan hiihtokoulun avulla pääset ladulle, vaikka taidot olisivatkin vähän ruosteessa.